A különböző aminosavak hatása az arcbőrön is érzékelhető. Noha sokan kizárólag az izomépítést célozzák meg a fehérjefogyasztással, a szépségápolás szempontjából ez legalább olyan fontos.

hirdetés

A fehérjefogyasztás elsősorban az edzések kapcsán kerül előtérbe. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy az izomépítéshez nélkülözhetetlen a megfelelő mértékű fehérjebevitel, arról azonban már kevésbé szól a fáma, hogy milyen más pozitívumai vannak az aminosavak utánpótlásának. Már biológiaórán megtanuljuk, hogy a szervezet működéséhez a fehérje jóformán nélkülözhetetlen, tulajdonképpen több létfontosságú funkciót lát el.

Az izomszövetek felépítése és regenerációja mellett az immunrendszer munkájában éppúgy szerepet vállalnak a fehérjék, valamint a szövetek, sejtek felépítéséhez, a szívizom és az agy működéséhez ugyancsak nélkülözhetetlennek bizonyulnak. A széles körű feladathalmazból már következtetni lehet arra, hogy ha a szervezetben fehérjehiány lép fel, az bizony sok-sok problémát és tünetet vonz magával. De mi köze az aminosavaknak a fehérjékhez, és fordítva? Kezdjük az alapoknál!

Az aminosavak tulajdonképpen kicsi, apró molekulák, s ezek összekapcsolt láncolata alkotja a fehérjéket. Az aminosavakból elsőként peptid, majd pedig fehérje képződik. Alapvetően húszféle aminosav létezik, amelyekből kilenc esszenciális, vagyis olyan típus, amit a szervezet nem tud előállítani, tehát csak „kívülről” pótolható. A többi fajtát a szervezet is képes szintetizálni, ettől függetlenül azonban szükség lehet külsőleges, étrenddel vagy étrend-kiegészítővel bevitt utánpótlásra. Szűkítsük le a kört, és nézzük meg, hogy az arcbőr és a szépség szempontjából mely aminosavak a legfontosabbak, illetve azt úgyszintén vizsgáljuk meg, hogy ezek mit tesznek a hámréteggel.

 

Aminosavak hatása az arcbőrre: ezek a legfontosabbak

Mielőtt mélyebben beleásnánk magunkat abba, hogy mely aminosavak nélkülözhetetlenek a bőr rugalmasságának és egészségének szempontjából, tisztázzuk, hogy a fehérjéknek mégis milyen szerepe van pontosan a szépségmegőrzésben. Típustól függően más és más feladatot látnak el, az egyes aminosavak hatása teljesen eltérő lehet. Ám az általánosságban elmondható, hogy segítenek megőrizni a bőr egészségét és rugalmasságát. Hozzájárulnak a hegek, sebek gyógyulásához, segítik a hidratáció, nedvességtartalom megőrzését és fenntartását, némely hatóanyag beépülését, megküzdenek az öregedést felgyorsító szabad gyökökkel, sőt, a kollagén, illetve elasztin termelésére szintén pozitívan hatnak, tulajdonképpen antioxidánsként működnek.

  • A bőr számára az egyik legfontosabb aminosav az arginin, amely főként a bőrkárosodások helyreállításáért felel. Az aknék után maradt foltok és hegek megszüntetésében nagyon hasznos és létfontosságú szerepet tölt be.
  • A lizin a bőr védekezőképességének építésében, a bőrfelület és a barrier megerősítésében jeleskedik.
  • A glicin, amely valószínűleg a tudatos bőrápolók számára abszolút ismerősen cseng, a nedvességtartalom megőrzését segíti elő, miközben a sejtregenerációban éppúgy szerepet vállal.
  • Az aminosavnak az anti-aging hatások szempontjából is kiemelkedő tulajdonságai vannak. A hisztidin például amellett, hogy nyugtatja a hámréteget, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, tehát hatékonyan küzd a szabad gyökök sejtpusztító hatása ellen. Ennek köszönhetően a bőröregedés lassításában is szerepet vállal.
  • A bőröregedés szempontjából a prolin nevezetű aminosav szintén rendkívül fontos a bőrnek. Hatékonyan lassítja a ráncok kialakulását, finomítja a barázdákat és segíti a hámréteg rugalmasságának hosszú távú megőrzését, fenntartását.
  • A bőr számára hasznos és nélkülözhetetlen aminosavak listáján ott szerepel a glutamin is. Amellett, hogy felel a bőr hidratáltságáért, az antioxidánsok termelésében ugyncsak nagyon fontos szerepet tölt be.

 

Mi történik, ha valaki nem fogyaszt elegendő fehérjét?

A proteinfogyasztás tehát nem csak az izomépítés szempontjából fontos, a szépségápolásban és a szépségmegőrzésben legalább olyan nélkülözhetetlen funkciója van. Ha valaki nem fogyaszt elegendő fehérjét, a bőr bizony jelezni fogja a problémát. Nem csupán az aminosavak pozitív hatása az, ami érzékelhető, a hiányuk legalább annyira látványos.

A bőr szárazzá válik, gyakran hámlani kezd, a sebek, felszíni sérülések lassabban gyógyulnak, miközben a hegek sem igen tűnnek el a bőrfelszínről. A hámréteg mellett egyébként a haj, sőt, a körmök állapota is megsínyli a fehérje hiányát.

De mennyi az annyi?

Nincs egy általános meghatározás, hiszen nem is lehet olyan egyszerűen belőni egy átlagszámot, ami mindenkinek megfelelő. Az ideális proteinfogyasztás mértékét nagyban befolyásolja a testsúly, a nem, az életkor, illetve az aktivitás mértéke. Az általános ajánlás szerint a napi fehérjebevitelnek 0,8 gramm/testtömegkilogramm környékén kell lennie, ám ez a szám nagyban függ attól, hogy mi a cél. Nem mindegy, hogy valaki izmot építeni, fogyni szeretne, vagy szimplán az egészségmegőrzés szempontjából monitorozza proteinfogyasztását. Aktívabb életmód mellett értelemszerűen célszerű növelni ezt a mennyiséget.

 

Milyen típust válasszunk, és hogyan pótoljuk?

Az, hogy milyen típusú fehérjéket érdemes fogyasztani, szintén összetett kérdés. Amikor a proteinpótlás szóba kerül, a legtöbben a különböző étrend-kiegészítőkre asszociálnak, azonban a legjobb, ha változatos étrenddel pótolod a hiányzó fehérjemennyiséget. Persze ez nem olyan egyszerű, s ilyenkor bátran segítségül hívhatod a kiegészítőket.

Alapvetően azt tanácsoljuk, hogy fogyassz sok halat, fehérjében gazdag húsokat, hüvelyeseket, tojást, különböző tejtermékeket és gabonákat, magvakat. A táplálékkiegészítők között már nehezebb válogatni, hiszen rengeteg típus van a boltok polcain, s szakértelem, illetve háttértudás nélkül teljesen el lehet veszni a proteinporok útvesztőjében.

Az egyik legnépszerűbb a tejsavófehérje, ami állati eredetű és az összes nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza, tehát a bőr is profitálhat belőle. A kazein fehérje szintén állati eredetű, de lassabban szívódik fel a tejsavónál. A szójafehérje egy köztes megoldás lehet a felszívódás szempontjából, ráadásul kimagasló mennyiségben található benne arginin és glutamin, tehát a hámréteg számára kifejezetten hasznos változat. Ha valaki teljes mértékben kerüli az állati eredetű proteint, annak célszerű odafigyelni arra, hogy a különböző növényi fehérjék általában nem komplexek, avagy nem biztos, hogy a legtöbb esszenciális aminosavat tartalmazzák, így többet célszerű kombinálni a maximális hatás elérésének érdekében.

Az is megoldás lehet, ha egy-egy aminosav pótlására koncentrálsz. Nagyon sok típust megtalálhatsz önállóan is az étrend-kiegészítők között, többek között a glutamint, az arginint és a glicint.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés