Az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált az alga, mint étrendkiegészítő fogyasztása, ugyanis kiderült, hogy számos olyan jótékony tulajdonsága van a szervezetre, ami a superfood élelmiszerek királyává koronázza. Legelterjedtebb a spirulina és a chlorella, amik fogyasztását vagy külső alkalmazását, a következőket olvasva, te is be akarsz majd építeni a mindennapjaidba.

E két algát por vagy tabletta formájában vásárolhatod meg, népszerűségük növekedésének hála pedig már általánosan elérhetőek a reformélelmiszereket árusító üzletekben. Ha belsőleg fogyasztod őket, egy dologra kell figyelni, hogy ne lépd túl a napi ajánlott adagot, ugyanis magas a jódtartalmuk, emiatt pajzsmirigybetegségben szenvedőknek nem kifejezetten ajánlottak.

Mindkét alga vízben oldódik, így legegyszerűbb, ha sima vízben kevered el a port, amennyiben ilyen formában viszed be. Külsőleg alkalmazva arcmaszkok alapanya lehet, de házi pakolásba is belekeverheted.

Miért különleges az alga?

Oldalakat lehetne a válasszal megtölteni, annyira komplex hatóanyagokkal rendelkeznek. A szervezetet és az immunrendszert is felturbózzák, miközben ennek külsőleg is látható eredménye lesz. Elsősorban antioxidáns tulajdonságukat érdemes kiemelni, aminek segítségével kiszűrik és megkötik a sejteket romboló káros szabad gyököket. Ellátják a szervezetet nukleinsavval, ami nagyon fontos a sejtfiatalodás szempontjából, de emellett tirozint, E-vitamint és szelént is tartalmaznak, amik ugyancsak nélkülözhetetlenek az anti-aging folyamatokhoz.

Szinte az összes létfontosságú vitamin és ásványi anyag megtalálható bennük, többek között a vas, a cink és a kalcium. Számottevő a béta-karotin tartalmuk, sokkal több van bennük, mint például a sárgarépában. Ezt a szervezet A-vitaminná alakítja, amitől a bőr sokkal egészségesebb fényű és szebb lesz.

Emellett C-, D- és K-vitaminokat is tartalmaznak, amik szintén kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészségtől ragyogó bőr elérésében. Nagyon erős antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaölő tulajdonságuk van, így az aknés bőr, a herpesz, a pikkelysömör és a különböző gombás fertőzések gyógyítására is alkalmasak.

Lúgosító, vértisztító, anyagcserepörgetű hatásuk is jelentős. Különösen a chlorella bővelkedik rostokban, így nagymértékben hozzájárul az egészséges bélműködéshez. Nagyon magas, több mint 60%-os a fehérjetartalma, ami kifejezetten előnyös a fogyókúrázók számára. Az állati eredetű fehérjével szemben ugyanis a növényi protein nem zsírként raktározódik el, a felesleget a szervezet kiüríti, így hozzájárul a testzsír százalék csökkentéséhez.

Nemcsak a bőr, de a haj és a köröm is szebb lehet tőlük, ugyanis a B12-vitamin is megtalálható bennük. Vegetáriánusok számára ez nagy előny, hiszen a B12 számottevő hordozója az állati eredetű fehérje. Rengeteg klorofill található még az algában, ami többek között a máj méregtelenítésében játszik szerepet. Talán az egyik legnagyszerűbb tulajdonsága ezeknek az algáknak, hogy megkötik a levegőből, szennyezett élelmiszerekből származó nehézfémeket és kiürítik azokat a szervezetből.

Mi a különbség a chlorella és a spirulina között?

Mindkettő ugyan azokat a hatóanyagokat tartalmazza, csak más-más arányban. A chlorella például magasabb kalória-és zsírtartalmú, ugyanakkor sokkal több A-vitamin, cink, omega-3 és vas van benne, mint a spirulinában. Utóbbi viszont magasabb rosttartalmú és több növényi protein van benne, mint társában. A konklúzió tehát az, hogy érdemes mindkettőt fogyasztani, akár felváltva is. Hatékonyságukat bizonyítja az is, hogy például a NASA űrhajósainak kötelező a rendszeres fogyasztásuk. Mivel magas a vastartalmuk, terhes nőknek kifejezetten ajánlott a bevitelük, sőt vércukorszint csökkentő hatásuk révén cukorbetegeknek is érdemes kísérletezniük vele.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés