Brit tudósok már régóta kutatják a fiatalság titkát, most azonban valami újat is mondanak. A Neal’s Yard Remedies szakértői szerint nem mindegy, melyik életkorban milyen ételcsoportokat fogyasztunk többségében. Hiszen minden életszakasz más-más módon veszi igénybe a szervezetet.
Nők esetében változnak a hormonok, a harmincas-negyvenes éveinkre izomtömeget veszítünk, megváltozik az anyagcserénk és a kollagén-termelésünk. A Neal’s Yard Remedies szakértői véleménye alapján életkorunknak megfelelően kell táplálkoznunk, ha sokáig meg szeretnénk őrizni fiatalos külsőnket és vitalitásunkat.
Húszas korosztály
Húszas éveikben a nők zömének még optimális az izomtömege, a szervezet csúcson van, a kollagén és elasztin előállítása kiváló. Emiatt a bőr többnyire rugalmas és feszes. Azonban pont ebben az életkorban fordul elő a legtöbb kilengés, amivel az ember lánya önmaga ellen dolgozhat: bulik, éjszakázások, gyakori alkoholfogyasztás, dohányzás, rendszertelen étkezés, nem megfelelő tápanyagok bevitele.
Mind olyan faktor, mellyel felgyorsítható az öregedés folyamata. Nem segít az sem, hogy ebben az életszakaszban még nem látszanak meg jelentősen a bűnözés jelei. Később azonban, harmincas éveinkre rányomhatják a bélyeget.
Annak érdekében, hogy ne induljon be idő előtt ez a folyamat, a huszonéveseknek rengeteg rostban gazdag zöldséget és antioxidánsban bővelkedő gyümölcsöt kell fogyasztaniuk. Fontos a vaspótlás, ezért a sötétzöld leveles táplálékok nem maradhatnak ki a napi tápanyagforrásból. A fehérjebevitel szintén felértékelődik, a tudósok csirkehúst és hüvelyeseket javasolnak erre a célra.
Harmincas korosztály
A sejtregenerálódás ebben az évtizedben jelentősen lelassul, a bőr sok kollagént veszít, az izmok helyenként tónustalanná válnak. A bőr rugalmatlanabb, mint korábban, és könnyen kiszáradhat, emiatt jobban megviselik a környezeti hatások.
A szakértők által összeállított étrend rengeteg citrusfélét, magas C-vitamin-tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket vonultat fel. A paprikafélék például nemcsak vitaminban bővelkednek, de a kollagéntermelést is elősegítik. A sötét leveles zöldségek fogyasztásával a cellulitisz kialakulása szintúgy megelőzhető.
Negyvenes korosztály
A telített zsírok, a feldolgozott olajok és élelmiszerek ebben az életszakaszban öregedést felgyorsító szabadgyököket termelhetnek, ám a szigorúan zsírmentes diéta sem ajánlott, mert akkor a bőr teljesen elveszítheti rugalmasságát, és kiszáradhat.
A finomított cukor és a fehér liszt fogyasztása gyors vérnyomáscsökkenést és magas inzulinszintet eredményezhet, a kettő együtt pedig a nátrium visszatartására ösztönzi a veséket. A finomított só szintén puffadást és vízvisszatartást okozhat, emiatt oly ritka a lapos, feszes hasú negyvenes nő.
Az ösztrogénszint csökkenése szintén sok mindenbe beleszól. A nyirokrendszer már nem működik olyan hatékonyan, emiatt több toxin halmozódik fel a bőrben és a szervezet egészében. Ezeket a mínuszokat kellene ellensúlyozni megfelelő táplálkozással.
A javaslat: gyakori méregtelenítés és hidratálás. A halakból, diófélékből, magvakból származó jótékony zsírok segítenek megőrizni a bőr feszességét és kontúrját. A hormonok egyensúlyának megőrzésében a fitoösztrogéneket tartalmazó ételek segíthetnek. Ilyen a csicseriborsó, a lencse, illetve a lenmag.
Ötvenes korosztály
A testen, különösen a karon és a kézfejen pigmentfoltok jelennek meg. A hormonális változásoknak köszönhetően a bőr elveszítheti rugalmasságát, 30%-kal kevesebb természetes nedvességgel rendelkezik.
Fontos a vércukor és a hormonok egyensúlya, ezért rengeteg egészséges fehérjét, valamint színes zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani. Különösen a béta-karotinban gazdag sárga és vörös zöldségek támogatják a bőrsejtek regenerálódását.