A divat gyakran ismétli önmagát, csakúgy, mint a tervezők. Valójában mindenki stílusa hasonlít valakiére, és az inspirációs szálak szinte felgöngyölíthetetlenek. Vagy mégsem?

Régóta tudjuk már, hogy nincs új a nap alatt: a tervezők innen-onnan szedegetik össze az inspirációs morzsákat, hogy aztán valami újat gyúrjanak belőlük, vagy lekopizzák úgy, ahogy van.

A hírességek stílusa sem egyedi, hiszen mindenki másol mindenkit valamilyen úton-módon, és nincs olyan ruhakreáció, amit még soha senki nem viselt semmilyen formában. A divat tehát nem vész el, csak átalakul, de evolúciós momentumait sajnos nagyon nehéz nyomon követni és tetten érni, miközben a körforgás meg nem áll.

Ám akadnak olyan szemfülesek, akik az internet bugyraiban kotorászva egy-egy leleplező gyöngyszemre bukkannak, vagyis tetten érik az ihlet eredetét, és orvul összehasonlítják a feltűnően összecsengő divatpróbálkozásokat.

Valóságos csemegék ezek a képek, de természetesen tilos komolyan venni, hiszen az egész csak egy játék arra vonatkozóan, hogy átlássuk, mindenki koppintja valamilyen úton-módon a másikat, és mégsem lop senki senkitől.

Meghan Markle esküvői ruhájáról is lerántották a leplet, hogy elejét vegyék a kirobbanni kívánkozó botránynak. Immár köztudott, hogy a ruhát a Givenchy divatház tervezője, Clare Waight Keller tervezte, ám Katalin hercegné egyik kedvenc tervezője, Emilia Wickstead azt állítja, hogy a Givenchy az ő egyik korábbi ruhatervét másolta le.

A Diet Prada Instagram-oldala azonban lerántotta a leplet az esetleges koppintásról: ha már mindenképp rá kell sütni, hogy Meghan Markle esküvői ruhája csak egy másolat, akkor inkább a Givenchy archívumából való, 1967-ben tervezett ruhára hasonlít kísértetiesen.

Ám az is előfordulhat, hogy egy kicsit arra az esküvői ruhára hajaz, amit Audrey Hepburn viselt a Vogue 1964-es számában. Szintén egy Givenchy-kreációról van szó, így kijelenthetjük, hogy egy ilyen letisztult vonalú ruhát piszkosul könnyű belelátni bármelyik másik, egyszerű szabású darabba.

A múltból egyébként is sokan táplálkoznak: itt például egy ötvenes évekbeli kosztüm került feldolgozásra.

Hatások mindenkit érnek, és, ami a hírességek kinézetét illeti, ők is olykor fura helyekről lopnak inspirációt.

A tervezőket alkalomadtán egészen különös dolgok ihletik meg: egyeseket a hús, másokat a bélrendszer csodás látványa késztet alkotásra.

Nincs új a nap alatt a frizuradivatban sem.

A minták pedig évről évre jönnek-mennek, ahogy azt a Prada új kollekciójában is láthatjuk.

  • Megosztás:
hirdetés