A gersli olcsó ételalapanyag, de minden benne van, amire a bőrnek szüksége van, hogy megőrizze rugalmasságát és fiatalosságát. Rendszeres fogyasztásával az alakodnak sem árthatsz!

A gersli vagy más néven árpagyöngy sokoldalúan felhasználható gabonaféle, mely alacsony ára ellenére rendkívül gazdag vitaminforrás. Minden megtalálható benne, amitől a bőr sima és feszes, a haj fényes és dús, a körmök pedig erősek maradhatnak: A-, B1-, B2-, B6- és E-vitamin-tartalma igen magas, és az egyik legértékesebb összetevője a szilícium, mely serkenti a szervezet kollagéntermelését.

Kálium, magnézium, kalcium, foszfor, cink és vas úgyszintén fellelhető benne, azt azonban tudni kell, hogy az árpagyöngy az árpa jótékony tulajdonságainak csak a töredékét őrzi magában, mivel a hántolás során valamennyit veszít értékes anyagaiból, de még így is kimagaslóan jó hatást fejt ki a szervezetre rendszeres fogyasztása során. Rostjaival kedvezően hat az emésztésre, valamint vizelethajtó és méregtelenítő folyamatokat indít el a testben, ezért a diétázók egyik nagy kedvence.

Mivel lassú felszívódású szénhidrátról van szó, nem emeli meg jelentősen a vércukorszintet, és a cukoranyagcserét is pozitívan befolyásolja. Könnyen emészthető, de laktató étel, mely hosszú időre teltségérzetet okoz. Úgy tartják, hogy gyakori fogyasztásával a stresszes állapot szintén kitűnően feloldható, mert nyugtatja az idegeket, és jót tesz a szívnek.

Ráadásul minden olyan nyomelemet és vitamint tartalmaz, mely gátolja a bőrsejtek és a kötőszövetek gyors ütemű öregedését. Az árpagyöngy levesbetétnek, köretnek, kásának is alkalmas, de felhasználható még töltött ételekhez, illetve salátákhoz. Főzés előtt érdemes néhány órára beáztatni, de még így is hosszadalmas a puhulási ideje.

Gabonakása gersliből

Az árpagyöngyöt minimum négy-öt órára hagyd ázni legalább háromszoros vízmennyiségben. Ha nagyon biztosra akarsz menni, akár egy éjszakán át is áztathatod a gerslit. Miután leöntötted róla a vizet, rakd át főzőedénybe, és tetszés szerint vizet vagy tejet adj hozzá. Alacsony hőfokon, nagyjából fél órán keresztül hagyd főni, majd lefedve hagyd még puhulni harminc-negyven percen keresztül. Tálalhatod sósan, de gazdagíthatod bogyós és aszalt gyümölcsökkel, almával, fahéjjal, szegfűszeggel, így egészséges desszertnek is kiváló.

  • Megosztás:
hirdetés