Ősszel és télen minden nő picit többet költ szépségápolásra, hiszen ilyenkor az időjárási ártalmak miatt problémásabb lehet a bőr, a tápanyagigénye is megnövekszik, és szinte sóvárog a fokozottabb hidratálás után. Ám bőröd szépségének és rugalmasságának megőrzéséért nem feltétlenül kell nagy kiadásokba bonyolódnod, erre pedig az alma a legjobb példa. Az alma ilyenkor szinte minden háztartásban fellelhető, olcsón beszerezhető, ráadásul számos jótékony hatással bír.
A népi gyógyászatban régóta ismeretes immunerősítő, egészségmegőrző ereje, ám emellett sokoldalú szépítő alapanyagként is számon tartják. Fiatalító, regeneráló hatását a kozmetika is gyakran alkalmazza, így nem ritka, hogy arckrémekbe, lemosókba, hajápoló készítményekbe is belekerülnek az alma értékes kivonatai.
Gyümölcssav- és vitamintartalma igen magas, több mint húszféle ásványi anyaggal büszkélkedhet. Így már azzal sokat tehetsz a szépségedért, ha naponta legalább egy almát elfogyasztasz, de lereszelve külsőleg is alkalmazhatod bőrtápláló pakolásként. A kettő együtt a leghatékonyabb, hiszen belülről méregtelenít és tisztít, kívül használva pedig csökkenti a pattanásokat, fokozza a bőr vérkeringését, és védelmet nyújt számára a káros hatásokkal és baktériumokkal szemben.
Almás-mézes arcpakolás normál bőrre
Hozzávalók:
- 1 kisebb alma lereszelve
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál méz
- pár csepp ecet
Keverd össze a hozzávalókat úgy, mintha tésztát készítenél. Miután sikerült a pépes állagot elérned, vidd fel a masszát az alaposan megtisztított arcodra, és hagyd rajta addig, míg megszárad. Azután mosd le langyos vízzel.
Zabkorpás-almás pakolás vegyes bőrre
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál méz
- maréknyi zabkorpa
Főzd meg az almát a tejben, majd törd össze benne és add hozzá az olívaolajat, illetve a mézet. Kevergesd addig, míg az alma pépes lesz, azután, keverj hozzá annyi zabkorpát, hogy kenhető masszát kapj. Vidd fel a megtisztított arcbőrödre, majd 20 perc múlva öblítsd le langyos vízzel.
Almapakolás kefirsajttal, normál és zsíros bőrre
Hozzávalók:
- 1 teljes tejből készült kefir
- fél alma
Először a kefirsajtot készítsd el, melyhez egy-két napos, teljes tejből készült kefirre lesz szükséged. Egy nagy tálra tegyél szitát, fedd le finom szálú, tiszta lenkendővel és öntsd bele a kefirt. A tetejét szintén takard le egy tiszta lenkendővel és hagyd pihenni. Általában 15 óra vagy egy éjszaka alatt kicsepeg a savó a tálba, a szitában pedig csak a kefirsajt marad, melyet 3 napig tárolhatsz frissen a hűtőben, de jobb minél előbb felhasználni.
A pakoláshoz reszeld le az almát, majd néhány kávéskanál kefirsajttal turmixold össze. Kend fel az arcodra a masszát és 30 percig hagyd állni rajta, azután mosd le. Ha zsíros a bőröd, hideg vízzel frissítsd fel az arcod a pakolás után. A kefir megerősíti a bőr természetes savvédő köpenyét, valamint kellő nedvességet biztosít a bőrsejtek számára. Így a tompa, beszürkült zsíros bőr visszanyerheti rózsás üdeségét, az alma segítségével pedig a pattanásoktól is megszabadulhatsz.