A ’60-as évek miniruhája, a hippi stílus jellegzetes trapéznadrágja vagy éppen a ’90-es évek hasvillantó pólója.

Mind egy-egy korszakalkotó ruhadarab, mely mély nyomot hagyott a divat sokszínű történelmében, és amely időről időre újra feltűnik a legnagyobb divattervezők bemutatóin is. De vajon melyek azok az inspiráló korszakok és divatirányzatok, amelyek a hazai tervezőket is megihletik?

Az InStyle Style Award Legkedveltebb magyar ruhatervező kategóriájának jelöltjei, Szegedi Kata, valamint az ÁERON és a NUBU divattervezői többek között erről is meséltek. A divat történelme során számtalan olyan korszakalkotó ruhadarab született, mely a mai napig alappillére gardróbunknak. Ezek az ikonikus ruhák és az általuk uralt divatkorszakok pedig a jelenkor tervezőit is megihletik, köztük hazánk kiemelkedő divatszereplőit.

Áron Eszter, az ÁERON divattervezője, akinek nevét már külföldön is jól ismerik, elárulta, hozzá legközelebb a ’80-as évek divatvilága áll. „Szeretem ennek a korszaknak a stílusát, mert úgy érzem, erős, öntudatos nőket képviselt, ami megjelent a sziluettekben is: nagy válltömések, hosszú szoknya zakóval, oversize, férfias fazonok – ezeket csodáltam anyukámon és a Dallas sorozatban is „- kezdte a tervező.

„Ugyanakkor nagyon örülök annak, hogy a jelenkorban lehetek divattervező, mert ma már nagyon nyitott a világ, sokat tudunk meríteni a múltból, használhatunk akár klasszikus anyagokat, de a jelen sokszínűsége és összetettsége is nagyon inspiráló.”

A NUBU divattervező párosa, Kovács Adél és Garam Judit úgy gondolja, a divat a korszellem része, melyre fontos hangsúlyt helyezni. Számukra a művészet, a divat, a zene teszi jellegzetessé a kort, amelyben élünk, ezért is fontos, hogy a jelenből inspirálódjanak, és újat alkossanak.

„A 2010-es évektől a divatba számos innováció került be – a formavilág és anyaghasználat területén egyaránt. Hussein Chalayan, Calvin Klein, Alexander Wang kollekciói lenyűgözőek voltak, a divat nem a múltból merített, hanem funkcionálisabb és minimalistább volt” – mondta el a páros, akik azt is elárulták, számukra Martin Margiela munkássága a leginspirálóbb, hiszen a belga divattervező anti-fashion irányzatával egy egészen különleges márkaidentitást tudott felépíteni.

Szegedi Katára szintén saját kora gyakorolja a legnagyobb hatást, így kollekcióinak tervezése során is a környezete inspirálja leginkább. „Nincs olyan divatirányzat, amire azt mondanám, hogy távol áll tőlem, hiszen már többször is megihletett a múlt divatja, azonban nagyon izgalmas látni mindazt, ami jelenleg a divatvilágban történik.

Szerintem ez mindenképpen hatással van korunk tervezőinek szemléletére” – árulta el a magyar divattervező, aki egyenesen rajong Christian Dior New Look kollekciójáért, mely a divattörténet egyik legnőiesebb formavilágát képviseli.

Szegedi Kata, valamint az ÁERON és a NUBU divattervezői mellett Tomcsányi Dórira, Nanushkára és az InStyle Style Award további kategóriáinak jelöltjeire is leadhatja szavazatát a közönség március 14-ig, ide kattintva.

Képek: Lábady István, Földi Ádám, Barna Bálint.

  • Megosztás:
hirdetés