Ennél egyszerűbben nem érheted el, hogy teltebb, simább és egészségesebb legyen a bőröd. Csupán erre az egy dologra kell odafigyelned.

A rendszeres, megfelelő mennyiségű vízfogyasztás nagyon fontos az egészség szempontjából, de a szépségednek is sokat árthatsz vele, ha megfeledkezel róla. A szervezet optimális működésében nagy szerepet játszik a víz: energiát biztosít az agysejtek számára, ezért segíti a koncentrált, tiszta gondolkodást, javítja az emésztést, szabályozza a vérnyomást, valamint a zsírbontó és méregtelenítő folyamatokra is hatást gyakorol.

Ha nem iszol elegendő vizet – még mielőtt a fejfájás jelentkezne -, a bőröd jelzi elsőként a fellépő hiányt. A tested ugyanis, amikor észleli a hibát, a bőrsejtek vízraktárához nyúl hozzá, hogy a létfontosságú szervek zavartalanul működhessenek tovább. Amikor az is ürülni kezd, akkor érezheted a közérzetedre is kiható tüneteket, mint amilyen a fejfájás, dekoncentráltság, szédülés, émelygés és szájszárazság.

Nézd meg a képgalériánkban, mit tapasztaltak a bőrükön azok a nők, akik rendszerint kevés folyadékot ittak, és fokozatosan növelték a napi vízadagjukat.

A dehidratált bőr vészjelzései

A száraz bőrtípust nem ajánlott összekeverni a dehidratált állapottal. Az előbbinél ugyanis kevesebb zsír termelődik, ami egy öröklődő, genetikai sajátosság is lehet. Az utóbbi azonban bárkinél jelentkezhet, aki nem iszik elegendő vizet. A dehidratált bőr szürke, fakó, és nagyobb hajlandóságot mutat a ráncosodásra, irritációra.

Kevésbé ellenálló a hideggel, széllel, száraz levegővel szemben, de már a rendszeres tisztítástól – legyen bármilyen kíméletes – kipirosodhat, kirepedezhet. A vízhiányos bőr rosszul látja el funkcióit, és pontosan ezt tükrözi külsőleg: a vékonyabb, szem alatti rétegeknél sötét foltok jelentkezhetnek, a faggyútermelés teljesen felborulhat, ezért gyakoribbá válhatnak a bőrhibák, és a mimikai ráncok elmélyülhetnek.

Ennyi vízre van szükséged egy nap

A vízivással kapcsolatban már sokféle teória látott napvilágot: vannak, akik a másfél-kétliternyi víz fogyasztását szorgalmazzák, mások pedig a minél több, annál jobb elvét vallják. Azonban a túlzott mennyiség bevitelétől is óvakodni kell, mert olyankor a vér nagymértékben felhígul, ami plusz terhelést jelent a szívnek, és kimosódhatnak a szervezetből a létfontosságú vitaminok és ásványi sók. Ami azt illeti, a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásához szükséges víz mennyisége sok mindentől függ.

Figyelembe kell venni, hogy mennyit mozgunk, mennyit izzadunk – nyáron például megnő a vízigényünk -, illetve milyen összetételű ételeket fogyasztunk. Nagyobb fehérjebevitel, nehéz fizikai munka és sportolás esetén érdemes növelni a napi vízadagot.

A legújabb kutatások szerint, nem húzható rá mindenkire a napi két liter limit. Legkönnyebben úgy számolhatod ki a napi vízszükségletedet, ha figyelembe veszed a testsúlyodat: egy felnőtt ember esetében 22-38 milliliternyi ajánlott kilogrammonként. Ennek alapján egy ötvenkilós nőnek nagyjából 1,9 liternyi vizet kell meginnia naponta.

  • Megosztás:
hirdetés