A jó alvás nemcsak a jó közérzet miatt elengedhetetlen: az egészség egyik alapköve, de a szépségmegőrzés szempontjából is óriási kincs, ha valakinek könnyen megadatik.

A mindennapi stressz, de még egy enyhe téli nátha is keresztbe tehet a nyugodt és mély alvásunknak, bármennyire is vágyunk rá fejben. A nyugtalan alkatok bizonyára jól ismerik az érzést: minél jobban akarnak elaludni, annál inkább nem megy. Bármennyire furcsa, de tartós kimerültség hatására is így reagálhat a szervezet. Hiába vonz az ágy, lehet, hogy alvás helyett csak forgolódni fogsz benne.

Köztudott, hogy a levendula az egyik legtermészetesebb, hatékony ellenszere az álmatlanságnak. Idegnyugtató és fájdalomcsillapító hatása miatt a legtöbb gyógytea összetevője között szerepel. A levendula gyógyhatása sokféleképpen kiaknázható, mivel illatos, aromás olajjal rendelkezik. Készítenek belőle mézet, illóolajat, ételeket, szappant és teát is. Ám a felhasználásában rejlő lehetőségek szinte a végtelenségig sorolhatók.

Az alábbi, áfonyás levendulatea receptjét kifejezetten hosszú téli éjszakákra ajánlják, amikor kimerültnek, leharcoltnak érzed magad, mégsem jön könnyen álom a szemedre. A levendula gyógyhatása révén nyugtatja, relaxálja az idegrendszert, az áfonyának köszönhetően pedig erősíti az immunrendszert. Emésztésjavító tulajdonságokkal is rendelkezik ez a tejes tea, melyek szintén hozzájárulnak a jó alváshoz.

A lila áfonyás-tejes tea elkészítése

Nem kell megijedni, a receptben növényi eredetű tej szerepel, így igazán gyomorkímélő ez a változat.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál fagyasztva szárított áfonya,
  • 2 teáskanál szárított kamillavirág,
  • 1 teáskanál szárított levendularügy,
  • ½ csésze vaníliás kendertej.

A vaníliával ízesített kendermagtej otthon is könnyedén elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál hántolt kendermag,
  • 1 db vaníliarúd,
  • 6-8 dl víz.

Tedd a kendermagokat és a vaníliarudat a turmixgépbe, és először pépesítsd egy-két deciliternyi vízzel. Ha már krémes, add hozzá a megmaradt vizet. Hűtőben egy napig tárolható.

A levendulateát így készítsd el: helyezd az áfonyát, a kamillát és a levendulát egy kicsi, hőálló edénybe. Öntsd le őket ¾ csészényi forró vízzel. Fedd le az edényt, és öt percig pihentesd a főzetet. Amikor már kezd lilás árnyalatot ölteni, add hozzá a forró kendermagtejet.

  • Megosztás:
hirdetés